lunes, 10 de diciembre de 2012

¡En català també es pot!

Hola Tortugues! Sí, habreu notat algo extrany. Aquest blog defensa completament el dret a poder elegir una educació digna en la llengua que volgam, tant com l'espanyol com el català, pero en total IGUALTAT de drets amb les dues llengües.

Avui, vuic reescriuré en valencià l'entrada que he publicat aquesta vesprada, i ho faré per dos motius: en primer lloc, vuic resaltar a tots els lectors d'aquesta entrada que a Espanya, si s'efectua l'aprovació de l'esborrany de la llei de ''millora'' de la qualitat educativa (LOMCE, en les seves sigles en castellà) podem viure el major ''assasinat'' cultural des dels temps dictatorials de Franco. En segon lloc, amb la reivindicació del català com a llengua tan digna de ser utilitzada en l'ensenyança com el castellà, vuic fer assabentar a tots els lectors d'aquest blog, que a Espanya estem vivint un vertader ''aniquilament'' dels drets d'educació. Però a més, infravalorant el català, estem infravalorant a artistes, cantants, i grups de música que utilitzen aquesta llengüa i que lluiten per a promulgarla.

Doncs bé, per tot acò, m'agradarïa traduïr l'entrada d'aquesta vesprada al català, per a que tot el món s'adone que és una llengua tan vàlida com el castellà per comunicarse i, a més, per a ensenyarvos la meua llengua i per a fervos veure que tots podem utilitzar-la; la meua llengua.

Desembre

Tortugues, ens trobem a la recta final de l'any. Suposo que haureu viscut de tot aquest any, que en uns aspectes no voldreu que se'n vagi, pero en uns altres sí. Com tots els anys. Però jo estic aquí escrivint per ressaltar els bons, aquells en els quals t'adones que viure val la pena, que és un regal el qual se'ns va donar i que, com tot el que és gratis, cal agarrar-ho i no deixar-ho anar, ja que el regal podria haver caigut cap a un altre lloc però no; va caure en tu. El temps passa, i sembla ser que per molt que ho intentem, no aconseguirem parar-ho. Així que, deixeu-vos caure, el temps ens portara allà on ens mereixem. Sempre diuen que si no pots amb l'enemic t'uneixis a ell, i crec que aquesta vegada, l'ésser humà que va inventar aquesta pesada frase, té tota la raó.

Han passat ja deu dies des que va començar la il·lusió per arribar a unes dates especials. No pel Nadal en si, sinó pel que vivim en ell. No sé si estareu d'acord amb mi, però el Nadal ens fa propensos al contacte amb aquelles persones amb les quals compartim la nostra vida. Menjars de nadal junt als teus companys de treball o de classe (en aquestes dates qui tingui companys de treball és molt afortunat, així que no us queixeu), junt als amics als quals fa segles que no veus, junt les persones a les quals volguessis dedicar molt més temps i per qualsevol motiu no ho fas, i sobretot al costat de la teva família: persones a les quals estas acostumat a tractar durant el dia a dia, i que t'has oblidat que són elles les més importants i les que estaran aquí sempre, en lo bo i en lo dolent. I és, per això, que es mereixen més que ningú el teu temps. Incito a les persones que estiguin dubtant a regalar-li una abraçada a aquelles persones que ho mereixen, que ho facin ja mateix. No perdeu el temps. Aquesta època vacacional que s'apropa, et dóna un respir de la teva vida diària i t'incita al relax, la celebració i la felicitat al costat dels teus. Sí, ha arribat l'hora de deixar-ho tot aparcat a un costat: estudis, treball, ànsia, estrès, serietat, obligacions, etc. Gens del que en aquests moments estem fent és important, si no ho podem compartir amb les persones a les quals volem.

Serà una època perfecta, però només si tu la fas perfecta i la comparteixes amb els teus, adonant-te que no estas asoles en aquest món. Per grandiós que sigui aprovar un examen amb nota, donar una imatge brillant cap al teu cap i cobrar el sou de la teva vida, o ser molt eficient i productiu en el que et dediquis, de res et serveix si quan tornes a casa no hi ha ningú amb qui compartir la teva nota, el teu sou o la teva eficiència. Per tot això, t'animo a que obrigues els ulls. Segur que en aquests moments, algú de vosaltres no esteu valorant a moltes persones (siguin família o no) pel simple fet de creure't que estaran al teu costat durant tota la teva vida. Creuràs que no són elles les persones en les quals has de centrar el teu amor perquè ja hi dones per descomptat que sense recordarlil, li'l demostres. Bé, en aquestes dates que s'apropen, tens la possibilitat de sorprendre a aquestes persones. Aquesta època és l'excusa perfecta per sorprendre-les. Els deus moltíssimes abraçades, quan elles solament es conformen amb un. No ho dubtis, dóna-li-ho. Les tortugues som agraïdes, no ho oblidis.

''Sabem que massa gent segueix amb els ulls tancats. Tal vegada aquest sigui un bon moment per començar a obrir-los''.

Aquesta n'és una de les milers obres d'art musicals que podem trobar en català. Disfruteula. Recordeu que tot el món té dret a una escola en català: http://www.escolacatalana.cat/

 Manel - Aniversari
(10 milles per veure una bona armadura, 2010)   Font: You Tube


La Tortuga de MN

3 comentarios:

  1. Perdent el temps mentres intento oblidar-me de tot el que tinc que estudiar, m'he trobat el teu blog.
    He llegit un parell d'entrades i quan pensava que no es podia posar millor trobo aquesta entrada, ferma i contundent alhora que respectuosa. Has conseguit que un tema tant políticament incendiari com el del català no resulti ofensiu ni guerriller, dona gust adonar-se de que encara existeix gent axi.

    Cuida't!

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. ps: http://www.youtube.com/watch?v=c6b__5rxlrQ

      si no la coneixes crec que tagradarà i si ja l'havies sentit, que la disfrutis =)

      Eliminar
    2. Un plaer llegir comentaris així. Sincerament, em donen moltísima força per a continuar escrivint! Mil gràcies Raquel! I sort amb l'estudi, que tots estem passant per ahi :)

      Per cert, es casualitat però vaig descobrir Txarango fa pocs dies a un treball sobre la música en català! La cançó m'encanta!

      ''Mil desitjos infinits sota la pell, la nit descalça''

      Moltes gràcies de veritat :)

      Eliminar